Har du redan börjat annonsera men vill uppnå ett bättre resultat?
Vi på Torget Updated är Premier Google Partner, det innebär att vi har utbildats och certifierats av Google för att utveckla och underhålla framgångsrika onlinekampanjer för företag.
Google är Sveriges mest använda sökmotor och det görs ca 3,3 miljarder sökningar (googlingar) om dagen världen över. Google Ads har funnits i nästan två decennier och Google är utan tvekan marknadsledande inom annonsering online.
Enligt Google själva så tjänar annonsörer i snitt 8 kr för varje krona de spenderar på Google-annonser. Tusentals företag använder Google-annonser för att marknadsföra sina företag, vilket innebär att även om du rankar bra organiskt på en sökterm skjuts dina resultat ner på sidan och hamnar under dina konkurrenter som kör annonser.
För att lyckas med en marknadsstrategi på Google och dess partners vet vi att det är viktigt att göra en korrekt analys av marknaden, konkurrensen och sökorden.
Oavsett om ditt företag behöver hjälp med att komma igång med Google Ads annonsering eller har fastnat och behöver en knuff i rätt riktning så finns vi på Torget Updated här för er.
Nedan kan du läsa en förklaring till vad Google Ads är, hur det fungerar och vad du ska tänka på för att optimera dina annonser.
När du gör en sökning på Google får du oftast upp två olika typer av sökresultat: Betalda annonslänkar och organiska länkar till hemsidor, vad är då för skillnad på dessa två?
Google Ads är en marknadsföringsplattform som gör det möjligt för företag att annonsera både via Googles söknätverk eller displaynätverket. Dina annonser kommer då att synas via Google sök, Gmail, Youtube och på externa webbplatser och i appar som är anslutna till Google.
Annonserna är den betalda trafiken i sökresultat som syns högst upp och längst ned i sökresultatet, alltså de länkarna där det står ”Annons” till vänster om resultatet. Som annonsör betalar du en avgift varje gång någon klickar på dina annonser, även kallat för PPC eller Pay-per-click.
Den organiska trafiken eller SEO som det även kallas för är det sökresultat som kommer under annonserna och är ”gratis” trafik. Du kan inte betala Google för att synas i det organiska resultatet då Google rankar hemsidor utifrån olika algoritmer. Vill du veta mer om hur SEO och Googles algoritmer fungerar? Då kan du läsa mer om sökmotoroptimering här.
Nu när vi har gått igenom skillnaden på betald och organisk synlighet så kanske du känner att Google Ads kan vara ett bra sätt för ditt företag att synas på.
Innan du bestämmer dig för att annonsera behöver du dock fundera över vilka mål du vill uppnå med din PPC annonsering.
Vill du få fler nya kunder till din webbplats? Öka din försäljning? Få fler samtal? Bygga ditt varumärke? Eller vill du få fler återkommande kunder?
När du bestämt dig för vad ditt mål är blir det lättare att bestämma vilken typ av annonsering som bäst hjälper dig att uppnå dina mål.
Som vi tidigare nämnt så använder många marknadsförare sig av pay-per-click-modellen där man budar på sökord och betalar varje gång någon klickar på en annons.
Varje gång en sökning sker går Google igenom alla annonsörer som budar på samma sökord som dig.
De väljer sedan en vinnare som ska visas i annonsutrymmet på söksidan. Vinnarna väljs utifrån olika parametrar så som:
Hur dina annonser är utformade är alltså minst lika viktigt som vilken budget du har.
Om du tidigare har annonserat på Google så vet du säkert att det inte är riktigt så enkelt som vi beskriver det ovan det finns flera parametrar än de vi nämner ovan som spelar in.
Utöver ovanstående parametrar väljs vinnarna baserat på annonsörens Ad Rank. Ad Rank är ett värde som beräknas genom att multiplicera två viktiga faktorer – det högsta CPC-budet (Cost Per Click) och deras “quality score/kvalitetspoäng“. Detta är ett värde som Google beräknar baserat på din klickfrekvens, relevans och kvaliteten på den målsidan du skickar trafiken till.
Denna metod gör det möjligt för de vinnande annonsörerna att nå fler av sina potentiella kunder till en lägre kostnad än konkurrenterna. Det innebär att din budget inte är den enda avgörande faktorn. Om ett minde företag med en mindre budget har annonser och målsidor som är bättre utformade och bättre svarar på användarens fråga kan de alltså konkurrera om topplaceringarna med de stora företagen och deras budgetar.
Det finns flera olika typer av annonser att välja mellan när du ska annonsera via Google.
De annonstyper som finns att välja mellan är:
Sökannonser är den vanligaste formen av betald annonsering på Google. Dessa annonser visas ovanför eller bredvid det organiska resultat baserat på användarens sökning. När en användare söker efter den produkt eller tjänst som du erbjuder kan din annons vara den första de ser och du betalar bara om de klickar på länken i din annons (Pay-per-click).
För att öka dina förutsättningar till att synas bör du tänka på att optimera följande saker:
Rubriken är det första användaren ser och därför även det viktigaste delen av din annons.
Google dig möjlighet att ha upp till tre olika rubriker (separerade med en rad “|”) för var och en av dina annonser.
Rubrikerna är begränsade till 30 tecken vardera så tänk på att utnyttja dessa tecken väl. Det är alltid en bra idé att inkludera dina sökord i rubriken och beskrivningen (alltså det sökordet dina potentiella kunder använder när de googlar och som du vill att din annons ska synas på).
Google garanterar att minst två av dina rubriker visas – den tredje visas beroende på annonsens relevans och annonsens quality score.
Här berättar du för användaren om din produkt, tjänst, eller vilken sida du skickar användaren till när de klickar på din annons
Med Google Ads får du möjligheten att anpassa den webbadress som visas i annonsen. Du behöver alltså inte visa användarna den faktiska URL: en.
Men tänk på att din rotdomän/toppdomän måste vara densamma, du får två stycken teckenvägar som du kan anpassa för din annons.
Annonstillägg är något du bör använda dig av.
Varför det kanske du undrar?
Anledningen till att du bör använda annonstillägg är att du får möjlighet att ta upp mer plats på sökresultatssidan, vilket innebär att dina konkurrenters annonser knuffas ner. Annonstilläggen ger dig möjlighet att lägga till fler länkar till dina annonser vilket gör att användaren får information om flera sidor på din webbplats.
Du får själv bestämma vilka webbplatslänkar du vill visa för dina annonser och på så vis kan du tillhandahålla relevanta länkar till användaren.
Bra att veta är att dessa visas när Google anser att din annons är relevant för det sökordet som användaren sökt på.
Callout extensions är som annonstillägg fast utan länkar. Google själva rekommenderar annonsörer att använda sig av beskrivningstillägg för att uppmärksamma sina unika USP: ar så som; gratis frakt, prismatchning eller andra fördelar dina kunder vinner på när de väljer att handla hos dig.
Du får upp till fyra meddelanden i din annons, var och en begränsad till 25 tecken vardera. Tänk på att Google kräver minst två beskrivningstillägg för att de ska kunna visas.
När du skapar Google Sökannonser/Google Search Text Ads kan du även skapa en responsiv sökannons vilket innebär att du ger du Google kontroll över hur dina annonser ska sättas ihop.
Google hämtar dock inte information ur tomma intet. Det som händer är att Google anpassar en annons med olika konfigurationer som du själv fyller i så som; rubriker, beskrivningar och tillägg. Här kan du ange flera kombinationer av rubriker och beskrivningar och sedan väljer Google ut den som kombinationen som de anser fungerar bäst för användarens sökning.
Här gäller samma sak som för rubrikerna; Google garanterar att minst två av dina rubriker visas – den tredje visas beroende på annonsens relevans och ditt quality score.
Google har ett nätverk av webbplatser som tillåter annonsörer att visa sina annonser på dem. Displayannonser visas för användare som är intresserade av linkande produkter som du säljer eller besöker webbplatser som är relaterade till dina produkter.
De kan även visas för användare som har visat intresse för dina produkter men inte gjort något köp – detta kallas för med remarketing. Fördelen med display-annonser är att du kan fånga in en potentiell kund tidigare i köpcykeln jämfört med en Google-sökannons.
Display-annonserna stöder olika annonsformat:
Text: Här kan du använda dig av samma annonser som du använder för dina sökkampanjer.
Bild: Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, vi människor är visuella varelser – dra nytta av detta. En bildannonser är en mer iögonfallande annonstyp, använda dig av bilder från din nuvarande marknadsföring för att skapa igenkänning.
Rich media: Dessa liknar bildannonserna, men är mer interaktiva.
Video: Liknar rich media, men med en inbäddad video.
Likt sökannonser lägger du en budget för de sökord du vill synas på. Skillnaden här är att du kan välja var du vill att dina annonser ska synas och vilka som ska se dem.
Kontextuell/ämnesinriktning: Här väljer du sökord och dina annonser visas på webbplatser som är relevanta för din bransch. Användarna ser din annons när de surfar eller läser om ämnen som är relaterade till ditt företag.
Placeringsinriktning: Den här typen av inriktning kan bli tråkig eftersom du väljer specifika webbplatser att visa dina annonser på. Men om du har bra användardata och vet vart dina kunder bläddrar kan det vara extremt effektivt.
Remarketing: Annonsera för användare som nyligen har besökt din webbplats.
Demografisk/geografisk och språk: Om du har massor av användardata kan du rikta in dig på potentiella kunder baserat på vissa geografiska platser eller språk.
Google Shopping annonser gör det möjligt för kunder att söka efter, visa och jämföra produkter. Produkter visas när en kund använder Google för att söka efter en viss produkt. De kan visas på huvudsidan för sökmotorresultat eller under shoppingfliken.
I Google Merchant Center laddar du upp ett flöde av dina produkter i text eller XML-format. Denna lista innehåller de produkter du säljer med dess attribut inklusive beskrivande attribut som färg eller märke, pris med mera. När du laddat upp din lista med produkter anger du en budget för dina annonser.
Dina produkter kommer nu att visas på Google Shopping-plattformen och på Googles sökresultatsidor. För att dina shopping annonser ska godkännas behöver du ange information om ditt företag och verifiera din webbplats.
När användaren söker på en viss produkt kommer Google Ads att visas inom shoppingplattformen. Plattformen jämför dina produktpriser med dina konkurrenters, glöm därför inte att lägga till kampanjerbjudande i dina shoppingannonser.
Gmail-annonser ger företag möjlighet att utöka sitt annonseringsområde. De fungerar baserat på kontoaktiviteten för en given användare. Det är interaktiva annonser som visas högst upp i inkorgen i din Gmail.
YouTube är världens näst största sökmotor – strax efter Google. Alltså bör YouTube vara en integrerad del av din marknadsföring innan du ens tar itu med andra sökmotorer som exempelvis Bing.
Med Google Ads for video kan du visa annonser i sökresultaten på YouTube - före, under och efter andra videos på YouTube och display annonser. Det som är bra med YouTube-annonser är att du har möjlighet att visa text-, video- eller visningsannonser inte bara på YouTube utan på hela webben.
Du börjar med att skapa din video och laddar upp den till Google Ads. Lägg en daglig budget för din annons. När användaren tittar på din annons betalar du. Efter ett tag kommer du få in tillräckligt med data som du kan analysera i Google Ads. Precis som med övriga annonser kan du när som helst köra, pausa och stoppa dina annonser.
In Stream Ads
Dessa spelas före, under eller efter en YouTube-partnervideo när en YouTube-partner (en kanal) valt att tjäna pengar genom att visa annonser i sina videor.
In Search
Dessa annonser visas på resultatsidan när du gör en YouTube sökning. Precis som traditionella sökannonser väljs de ut baserat på sökordsbud. Här debiteras du när en användare klickar för att spela upp din video.
In display
Dessa annonser visas i det föreslagna videoklippet bredvid videon som användaren för närvarande tittar på.
En app-annons är ett bra sätt att hitta nya användare till din mobilapp. Genom att annonsera via appannonser kan du generera fler appinstallationer och/eller driva konverteringar i din app. Med annonskampanjtypen kan du annonsera på några av Googles största annonsnätverk:
Som annonsör behöver du inte skapa annonser för varje annonskampanj, istället skapar Google annonserna åt dig utifrån den text och information du anger. Google hanterar även budgivning och inriktning för att maximera kampanjresultat för ditt angivna mål och budget.
Det du behöver göra när du skapar en app-annons är följande:
För att få till annonsen enligt ditt tycke rekommenderas det att du lägger till egna bilder, videor och HTML5-tillgångar som kompletterar din annons. Om dessa inte är inställda tar Google bilder och videoklipp från din apps butikslista istället.
Om vi ska försöka summera målet med all typ av annonsering så ska du alltid; förbättra sökordsinriktningen och sänka din CPC (Cost-Per-Click).
Känns det här med annonsering på Google överväldigande?
Var bara lugn, vi hjälper dig. Skicka ett mail till oss så kontaktar vi dig och hjälper dig sätta upp en plan för hur du ska lyckas med din Google Ads annonsering.