Google Chrome börjar varna för alla sajter utan https (SSL-certifikat)

Google har länge arbetat med att skapa en säkrare upplevelse på internet för sina användare. Redan förra året började Chrome, Googles populära webbläsare, varna användarna för att sajter som hanterade kreditkortsnummer utan SSL-certifikat, inte var säkra.

Nu tar Google säkerheten ett steg längre. Nyligen meddelade sökjätten att från och med början av juli 2018, kommer ALLA sidor på Internet utan SSL-certifikat, att markeras som “Inte säker”. Det är alltså hög tid att uppgradera till https, för att undvika att tappa besökare på din hemsida.

Google Chrome markering av en säker sida med SSL (https)

Så här ser det numera ut i Google Chrome 56 om sajten du besöker har ett korrekt implementerat SSL-certifikat. Det blir grön markerat för att tydligt visa besökare att sajten är säker.

Google Chrome osäker markering sajter utan SSL-certifikat (https) för sajter med betalinformation eller inloggning

Sajter som hantera känslig information och som inte har implementerat ett SSL-certifikat märks upp ännu tydligare. Google Chrome planerar att senare märka upp dessa sajter med röd text och en röd varningstriangel.

Hur fungerar ett SSL-certifikat (https)?

SSL-certifikat, eller HTTPS, är en kryptering som sker mellan användaren och servern. Det betyder att information som skickas mellan en användare och en webbsida är säker. Man kan likna det här med att skicka en lapp till någon i en låst låda.

Så här fungerar det utan SSL-certifikat

Lisa skickar en lapp till Kalle som sitter i ett annat rum. Hon skickar lappen med Anders som läser meddelandet på vägen. Eftersom Lisa inte skyddat sitt meddelande på något sätt så kan Anders, eller någon annan på vägen, läsa det innan det kommer fram till Kalle.

Hur fungerar det utan SSL-certifikat?

Så här fungerar det med ett SSL-certifikat

Med ett SSL-certifikat så skyddar man informationen som skickas så att ingen kan läsa det på vägen till rätt person. Det fungerar ungefär som att Lisa och Kalle bestämmer att de vill skicka meddelanden till varandra som bara de ska kunna läsa och därför ger Lisa en nyckel till Kalle. Sedan lägger hon sitt meddelande i en låst låda och skickar lådan med Bengt. Bengt kan inte läsa lappen i lådan för han har inte rätt nyckel. Men när Kalle får lådan kan han lätt låsa upp och läsa lappen. På så vis vet Lisa att det inte är någon utom Kalle som kan läsa hennes meddelanden.

Hur fungerar det med SSL-certifikat?

Varför ska du ha SSL-certifikat?

  • Det ger ett professionellt och seriös intryck till dina besökare och kunder
  • Det skyddar dina kunders information så de slipper oroa sig när de handlar på din webbplats
  • Det ger dig en liten rankingboost på Google. Google arbetar aktivt med att visa säkra och relevanta resultat på dina sökningar, därför har de gått ut med att SSL är en rankingfaktor

Hur gör jag?

Om du behöver SSL-certifikat till din webbplats bör du höra av dig till ditt hostingbolag. De kan hjälpa dig införskaffa och implementera SSL-certifikatet på ett korrekt sätt och hjälpa dig omdirigera din sajt.

Hjälp, mitt hostingbolag har inte SSL-certifikat!?

Vi hjälper dig gärna byta hosting och sätta upp SSL-certifikat, kontakta oss på kundservice@torgetupdated.se

de senaste trenderna inom digital marknadsföring

4 steg till att synas när dina kunder googlar (SEO-copy)

4 steg till att synas när dina kunder googlar (SEO-copy)

Vad är det egentligen man ska tänka på när man ska skriva en text som är sökmotoroptimerad? Hur bör man konstruera en text om man vill öka chansen att den visas upp av Google? Mikael Högling, Seo-copywriter på Torget Updated reder ut begreppen. Inledning När du...

läs mer

Säg hej till oss!