MULTISKÄRMSAMHÄLLET – HUR PÅVERKAR DET VÅRT KÖPBETEENDE?
Gästföreläsning på Högskolan i Borås
Förra veckan var Adam Åhman, produktansvarige för Performance Marketing, och föreläste Webbredaktörprogrammet på Högskolan i Borås. Temat för föreläsningen var det nya multiskärm-samhället och hur det har förändrat vårt köpbeteende på nätet.Idag sker 90% av vår mediekonsumtion framför en skärm. Konsumenterna balanserar idag sin tid mellan smartphones, tabletter, datorer och tv-apparater vilket gör att de lär använda dessa enheter tillsammans för att uppnå sina mål. Detta mångskärm-beteende blir snabbt norm och det har blivit nödvändigt för företag att förstå hur det fungerar.
Enhet efter kontext
Vilken enhet vi använder beror helt på kontext och vi rör oss gärna mellan olika skärmar under dagen. Vi använder olika enheter beroende på hur mycket tid vi har tillgodo eller behöver, vilket mål vi vill uppnå, var vi befinner oss samt vilket humör vi är på.Datorn använder vi både hemma och på jobbet men mestadels hemma. 24 % av vår dagliga media-konsumtion sker på en dator och vi använder den främst till att söka information och hålla oss uppdaterade. Vi använder helst datorn när vi behöver vara produktiva och uppgifts-orienterade.
Datorn är också vårt självklara val för intensiv och seriös research som kräver mycket tid och fokus. Vår tablet är till för att underhålla oss. Vi använder den främst hemma för underhållning och slösurfning. Vi vänder oss till surfplattan som enhet när vi känner att vi har mycket tid och är avslappnade. 9 % av vår dagliga media-konsumtion sker på en surfplatta. Hela 38 % av vår dagliga media-konsumtion sker på en mobiltelefon eller smartphone. Vi använder mobiltelefonen nästan lika mycket ute på språng som hemma. Mobiltelefonen använder vi när vi vill komma i kontakt och kommunicera. Vi använder den gärna i snabbare ärenden och när vi behöver veta något snabbt.
Två typer av multi-screening
Inte nog med att vi använder flera skärmar, vi använder också gärna flera skärmar samtidigt. Många använder sin surfplatta eller mobiltelefon när de tittar på TV eller liknande. Det finns främst två sätt att använda flera skärmar samtidigt.
Sekventiell användning
Att gå från en enhet till en annan vid olika tillfällen för att slutföra en uppgift. Sekventiell användning är mest vanlig och avslutas oftast samma dag. 90 % använder flera skärmar i följd för att slutföra en uppgift över tid. Mobiltelefonen är den mest använda startpunkten för onlineaktiviteter och datorn är den mest använda startpunkten för mer komplexa uppgifter. Surfplattan används oftast som utgångspunkt vid shopping och för att planera resor. För att röra sig smidigt mellan olika enheter används sökmotorer. Därför är det viktigt att optimera sin webbplats för olika enheter.
Simultan användning
Att använda flera skärmar samtidigt för en relaterad eller orelaterad uppgift. Det blir allt mer vanligt att vi använder flera skärmar samtidigt. Generellt använder vi tre olika skärmkombinationer varje dag.
81 % – Smartphone & TV 66 % – Smartphone & dator 66 % – Dator & TV Mobiltelefonen är den enhet vi oftast använder tillsammans med en annan skärm. Oftast multi-taskar vi för att skicka e-post, slösurfa, använda sociala medier, söka efter något och spela spel. 78 % av all simultan användning är multi-tasking. Men många som använder flera skärmar samtidigt använder dem också för relaterade uppgifter. Det kan vara att hålla koll på placeringarna i ett lopp på surfplattan samtidigt som man tittar på TV:n eller att läsa bloggar och tweets samtidigt som man tittar på ett program.
TV tar inte längre hela vår uppmärksamhet. 77 % använder en annan enhet samtidigt som de tittar på TV. Men det är också en viktig katalysator för sök. Många blir inspirerade av att söka efter något på en annan enhet samtidigt som de tittar på TV-reklam eller TV-program. Kompletterande användning – att använda flera skärmar för relaterade uppgifter Multi-tasking – att använda flera skärmar för orelaterade uppgifter.
Shopping i en multiskärms-värld
Våra smartphones tillåter oss att shoppa både hemma och på språng. Det har påverkat vårt köpbeteende online genom att göra oss till mer spontana shoppare. 81 % av alla köp gjorda med en smartphone är spontana köp vilket är att jämföra med 58 % på datorn. Sök spelar en stor roll för att driva trafik till shoppingrelaterat innehåll på mobilen. Vi rör oss också gärna över flera skärmar när vi shoppar. 67 % börjar på en enhet för att sedan avsluta på en annan och de allra flesta börjar på en mobiltelefon för att sedan avsluta på en datorn. Mobilen spelar därför oftast större roll för slutförda köp än vad man kan tro vid första anblicken.
Vad ska du ta med dig?
- Vår mediekonsumtion är idag nästan uteslutet skärmbaserad och rör sig över flera enheter. Detta löser upp de gamla uppfattningarna om digital vs. traditionell marknadsföring och vi måste istället se det som en helhet.
- Det är situationen och behovet som styr valet av enhet men målet kan vara det samma, vi måste därför anpassa vårt innehåll och vår strategi utifrån konsumentens resa.
- Användning av flera enheter är ett faktum. Det är därför oerhört viktigt att marknad och utveckling anpassar innehåll och funktionalitet med detta i åtanke så att användarupplevelsen blir strömlinjeformad.
- Konsumenten använder sig utav sök för att hitta information och återuppta sin resa på nätet, synlighet över alla enheter är därför ett måste.
- Portabla skärmar tillåter oss att röra oss från en enhet till en annan för att uppnå en uppgift. Sök är den vanligaste bron mellan enheter.
- Att använda flera skärmar får oss att känna oss effektiva, vi kan agera mer spontant och få saker gjorda.
- Skärmen vi väljer beror på situationen, vart vi är, vad vi vill och tiden vi har på oss.
- Innehåll blir allt viktigare, vi vill lära oss, upptäcka, bli underhållna och få värdefull information när vi surfar på nätet.