LÅNGSAMMA SAJTER ÄR ETT SNABBT SÄTT ATT FÖRLORA KUNDER

av Torget Updated på November 13, 2017

Nu är över hälften av all internettrafik i världen mobil och även om mobilen ännu inte gått om desktop i Sverige så är den på god väg. En ny europeisk studie visar att många europeiska företag inte är redo för den mobila internettrafiken, och de kommer därför inte kunna ta tillvara på de möjligheter mobilen öppnar för heller.

 Öka din sitespeed och tjäna mer pengar.

Hastigheten på mobilen är avgörande

De allra flesta är överens om att laddningshastigheten är avgörande på mobilen. Ingen mobilanvändare orkar vänta på långsamma laddningshastigheter, tid är alltid en avgörande faktor. 53 % av mobilanvändarna lämnar en sajt om den tar mer än 3 sekunder att ladda. I en ny studie testade Google hastigheten på mobilsajter i 17 st europeiska länder och elva olika verksamhetsområden. De fick fram en genomsnittlig laddningshastighet i Sverige på 9,5 sekunder, vilket är mer än sex sekunder långsammare än vad bästa praxis dikterar. Nästan var fjärde person handlade via mobilen under det senaste kvartalet i Sverige. Dessa siffror borde vara ett uppvaknande för många svenska företag, även de som inte säljer produkter direkt online. Vi blir allt mer bekväma med att använda mobiltelefonen även för mer komplexa uppgifter och det gäller självklart även förfrågningar hos tjänsteföretag och inte minst informationsinsamling. Testa din mobilsajts laddningshastighet och få tips på förbättringar med Googles verktyg.

 

Tre tips för att snabba upp din webbplats

 

Caching

Du bör använda dig av två olika typer av caching, server-side caching och client-side caching. Server-side caching betyder att servern ser vad de flesta besökare brukar begära i form av resurser när de besöker webbplatser och dess förbereds då och kan visas direkt, utan att förfrågningar från servern behövs. Client-side caching är viktigt för dina återkommande besökare. Då lagras de målsidor de besökt i deras webbläsare och när de besöker dem igen behöver nya förfrågningar till servern inte göras utan sidan kan laddas direkt.

 

Bildoptimering

Stora bilder tar lång tid att ladda vilket gör din webbplats långsammare. Försök därför alltid optimera dina bilder så att de är under 100 KB innan du laddar upp dem på sajten. Du kan läsa mer om optimering av bilder i vår SEO-skola.

 

Minska behovet av att ladda in resurser

Varje resurs som din webbplats behöver ladda ner kräver ytterligare förfrågningar från servern. Försök rensa bland eventuella tillägg så att du inte behöver ladda ner externa resurser i onödan. Du kan också kombinera liknande resurser (JS/CSS) på din egen server för att skära ner på antalet förfrågningar. Rent tekniskt beror detta är att de flesta servrar fortfarande använder sig av HTTP/1.1 vilket innebär att varje fil behöver en egen anslutning till servern. Med det nya protokollet HTTP/2, skapas det en anslutning som hålls öppen och flera filer kan skickar utan att stänga anslutningen.

Tillbaka till toppen