HUR STRUKTURERAR DU DITT GOOGLE ANALYTICS-KONTO?
Har du en webbplats? Då bör du också veta hur den presterar. Google Analytics är ett kraftfullt och helt kostnadsfritt verktyg för att ge dig mer information om dina besökare och vad de gör på din sajt. För att få ut bästa möjliga data ur Google Analytics bör du strukturera upp ditt konto på rätt sätt med korrekta vyer och filtreringar.
Struktur på Google Analytics-kontot
För att förstå varför det är viktigt med en bra struktur på sitt GA-konto måste man förstå hur data hanteras av Analytics. När du skapar en webbegendom inne i Google Analytics så skapar automatiskt en generell vy. När du gör ändringar, till exempel filtreringar, kommer alla data påverkas från det att du gjorde förändringen.
Det går inte att ångra och få tillbaka data som påverkats av ändringen. Men jag behöver väl inte göra några ändringar alls? Jo, om du vill se korrekt och relevant data är det viktigt att du kontinuerligt ser över dina inställningar och jobbar med filtrering. Det kan till exempel vara att filtrera bort trafiken internt, alltså den trafik som du och dina kollegor bidrar till varje gång ni går in på er webbplats. Era besök kommer förvränga er data och hjälper er inte förstå era besökare bättre. Det kan också vara så kallad Ghost Spam, det vill säga spindlar som besöker er sajt och som inte är någon riktig besökare. Google jobbar ständigt med att filtrera bort Spam men det är ett mastigt jobb och du kan behöva filtrera bort en hel del själv också.
Tre grundläggande vyer
Google själva rekommenderar alltid att du har tre grundläggande vyer för varje webbegendom i Googla Analytics.
Vy med orörd data
Det är viktigt att alltid ha en helt orörd vy utan filtrering och segmentering. Det här är din backup och den ska du inte röra. Det kan därför vara bra att märka ut den tydligt med “Rör ej” eller liknande för att inte råka ta fel.
Vy för rapportering
För att få användbar data i Google Analytics kommer du behöva göra filtreringar och inställningar. Analytics är ett komplext program och kan för det mesta förstå vad trafiken kommer ifrån samt om den är äkta eller spam. Men det finns många fall då det inte alltid blir rätt, där Ghost spam kanske är ett av de vanligaste större problem du kan stöta på. Men det kan också vara svårt för Analytics att sortera organisk trafik från mindre sökmotorer eller förstå vad som är trafik från sociala medier och inte.Det finns många filtreringar man kan behöva göra i Google Analytics. Om inte annat bör man alltid filtrera bort interntrafik. Den här vyn är sedan den du alltid tittar på när du ska ta fram data och statistik. Här får du mest relevant data vilket är viktigt när du ska analysera hur din webbplats presterar och vad som kan utvecklas/förbättras.
Vy för testning
Innan du lägger in en ny filtrering eller gör om något i din rapportvy så bör du alltid testa så att det blir som du tänkt dig. Det är lätt hänt att göra något litet fel och sedan blir din data från ändringen korrupt eller i värsta fall helt försvunnen. Testvyn ska vara en kopia av rapportvyn och enbart vara till för att testa eventuella förändringar. När man ser att förändringen fungerar som man tänkt sig kan man implementera den på rapportvyn.
Vilka inställningar är bra att göra i Google Analytics?
Det finns massor med inställningar du kan göra i Google Analytics. Här är några grundläggande inställningar som det kan vara bra att du kontrollerar med jämna mellanrum.
Inställningar för egendom
Google AdWords-länkning
Har du AdWords till din webbplats? Då bör du definitivt koppla ihop dina konton. Detta gör att AdWords data går att se under Förvärvs-fliken i Google Analytics vilket möjliggör enklare analyser. I vissa fall kan den betalda trafiken också hamna fel om dina konton inte är länkade, då registreras den betalda trafiken som organisk vilket blir missvisande och försvårar analysen av din trafik.
Google Search Console-länkning
Om du inte har verifierat din webbplats i Google Search Console bör du definitivt göra det. Här kan du bland annat se mer information om hur din webbplats fungerar på sökmotorerna. När du länkar dina konton här integreras också data från båda verktygen i en rapporteringsvy i Analytics.
IP-filtrering
Du vill inte alltid se vad dina kollegor gör på er webbplats då detta inte ger dig bättre insikter i hur den presterar ut mot kund. Därför kan du filtrera bort den interna trafiken från företaget och andra partners. Detta bör göras i rapportvyn. Filtreringen sker på IP-nummer så se till att ta reda på vilket IP-nummer ni har på kontoret. Om ni har flera IP-nummer ska dessa också filtreras bort.
Undantagslista för hänvisningar
Hänvisningstrafik är besökare som kommer till din webbplats via en länk från en annan sida. Men om du använder subdomäner eller betalningstjänster som Klarna och DIBS så kommer de också trigga igång en ny session. Lägg därför till din egen domän som undantag för hänvisningar. Om du inte gör det kommer betalningstjänsterna att krediteras för transaktionen istället för rätt källa.
Inställningar för vyer
Tidszon
Dubbelkolla så att tidszonen på ditt konto är inställd korrekt. Det är viktigt när du ska se vilken tid på dagen som är mest populär för dina besökare.
E-handel
Bedriver du e-handel på din webbplats? Glöm inte att aktivera e-handel i Google Analytics så får du mycket mer och bättre data om konverteringsgrad, köp och intäkter.
Valuta
Det är också viktigt att kontrollera att det är rätt valuta som visas vid rapportering. Som standard brukar den vara inställd på USD istället för SEK och då kan det blir fel när du tittar på rapporterna. Speciellt viktigt är det såklart om du bedriver e-handel på din webbplats.
Webbplatsens adress
Om du är osäker på din webbplatsadress, lämna den tom. Om du har en URI som slutar på exempelvis ”/index.html” kan det resultera i fler problem än det löser ifall du skriver in fel.
Botfiltrering
Eftersom Google har sett stora problem med bots som ger utslag som en besökare på webbplatser skapade de en botfiltrering 2016. Den är som standard inte aktiverad på kontot och det är bra att aktivera den på testvyn och rapportvyn. Med botfiltrering sparar du troligtvis en hel del tid jämfört med enbart manuell filtrering.
Spårning av webbplatssökning
I Google Analytics kan du spåra hur dina besökare använder sökfunktionen på din webbplats. Detta kan ge insikt över vilka sidor som kunderna har problem med att hitta på sajten. Så här får du det att fungera.
Mål
Alla webbplatser bör ha ett syfte, en handling du vill att besökaren ska utföra. Det kan vara allt från att ladda ner en fil till att ta kontakt eller slutföra ett köp. Genom att sätta upp mål och mäta hur dessa presterar kan du får mer information om vilka besökare som är mest relevanta för dig. Kontrollera så att det inte finns dubbletter av samma mål och att eventuella trattar fungerar som de ska. Trattar är riktigt bra om man har mål i flera steg och vill kunna se om någon hoppar av utan att slutföra handlingen.
Attribution
Attribution i Google Analytics är regler för vilken trafikkälla som tillskrivs köp och konverteringar på din webbplats. Det finns olika modeller för detta och den man kanske oftast tänker på är Senaste klick-modellen där den konverteringen tillskrivs den trafikkälla som användes för det konverterande besöket. Men det är inte alltid så vi beter oss på nätet. En besökare kan under loppet av några dagar ha besökt din webbplats från en hänvisande länk, en annons på Google och ett organiskt sökresultat. Alla dessa besök har lett till att besökaren tillslut gör ett köp. Med en linjär attributionsmodell får du en mer rättvis bild över hur dina olika trafikkällor interagerar med varandra för att leda till ett köp. Dubbelkolla därför att det är en linjär attributionsmodell du använder i Google Analytics.
Alla våra konsulter är certifierade i Google Analytics. De kan hjälpa dig sätta upp ett bra konto och målmätningar samt analysera din data och komma fram med förbättringsmöjligheter. Kontakta oss om du vill ha hjälp med sökmotoroptimering och Google-annonsering!