DETTA AVGÖR DIN KLICKFREKVENS (CLICK THROUGH RATE)
Ny statistik visar vad du behöver göra för att öka klickfrekvensen och öka antalet besök till din hemsida
Backlinko och Clickflow har tillsammans analyserat över 5 miljoner sökningar på Google och tagit fram statistik på vad som ökar klickfrekvensen (Click Through Rate) till hemsidor på webben. I rapporten tittar man bland annat på faktorer så som innehållet i titlar och vad som står i metabeskrivningarna.
Vi har gjort en sammanfattning av rapporten så du snabbt kan ta till dig den viktigaste informationen och implementera den på din hemsida.
Förstapositionen på Google får i snitt 31,7% av alla klick
Rapporten visar att 31,7% av alla klick går till förstapositionen på Google. Traditionellt sett har förstaplatsen vid tidigare mätningar fått någonstans runt 30-35% av alla klick. Detta innebär att förstaplatsen fortfarande får runt en tredjedel av alla klick på ett specifikt sökord.
Statistiken visar också en tydlig minskning av antal klick på sidan två på Google. Om din hemsida syns på sidan två delar du och alla andra på den sidan på endast 0,78% av totalt antal klick. Detta innebär att du alltid bör försöka få din hemsida att synas på förstasidan på Google.
Källa: https://backlinko.com/google-ctr-stats
Grafen visar också att antalet klick tydligt planar ut mellan positionerna 6 – 10. Grafen visar också att om du vill få cirka 10% eller mer av det totala antalet klick på ett sökord bör du sikta på positionerna 1-5. En annan intressant iakttagelse är att positionerna 1-3 får 75,1% av alla klick på ett sökord.
Sammanfattning: Försök alltid att få din hemsida att synas på förstasidan och helst på position 5 eller högre.
Titlar som innehåller en fråga får mer klick än titlar som inte innehåller en fråga
Titlar som innehåller ord som exempelvis ”hur, varför, vad, vem” eller som innehåller ett frågetecken får i snitt 14,1% mer klick än titlar som inte innehåller något av detta.
Källa: backlinko.com/google-ctr-stats
En anledning till detta kan vara att en person som söker efter något på Google oftast är ute efter ett svar på en specifik fråga. Exempel på detta är sökningar så som ”bästa tv:n 2019”, ”recept på goda chokladbollar” eller ”billigaste bilförsäkringen”. Alla dessa sökningar är egentligen frågor som man vill ha ett svar på.
Sammanfattning: Om du har med en fråga i din titel ökar du din klickfrekvens med i genomsnitt 14,1 %.
Hemsidor med URL:er som innehåller sökordet eller sökfrasen får fler besökare
En URL är själva adressen till din hemsida. Här är ett exempel på en URL: www.resebyran.se/weekend-resor
I rapporten har man undersökt ifall URL:er som innehåller sökordet eller sökfrasen har en högre klickfrekvens än URL:er som inte innehåller sökordet eller sökfrasen. Det man kom fram till är att URL:er som innehåller sökordet/sökfrasen har en högre klickfrekvens jämfört med URL:er som inte innehåller någon del av sökordet/sökfrasen.
Ett exempel på detta kan man se i bilden nedan:
Källa: https://backlinko.com/google-ctr-stats
Bilden visar att om den exakta sökfrasen finns med i URL:en är klickfrekvensen högre. Ju mindre koppling det finns mellan vad som står i webbadressen och sökordet desto lägre blir klickfrekvensen.
Sammanfattning: Det är en bra idé att ha med det exakta sökordet/frasen i URL:en för din hemsida.
Sidor som har med det exakta sökordet/frasen i webbadressen har 45% högre klickfrekvens jämfört med sidor som inte har med någon del av sökordet i webbadressen.
Sidor utan en unik metabeskrivning har en lägre klickfrekvens
Metabeskrivningar bör finnas på varje undersida på din hemsida. Google använder inte metabeskrivningen för att mäta din hemsidas relevans men de säger samtidigt att det är viktigt att ha en metabeskrivning samt att en bra metabeskrivning kan påverka både kvalitén på dina besök samt mängden besök.
Källa: https://support.google.com/webmasters/answer/35624?visit_id=636973104773702253-3736671569&rd=1
När en sida inte har en metabeskrivning letar Google själva upp en del av texten på sidan som de anser har viss relevans och använder det som sidans metabeskrivning.
Nackdelen med detta är att det som Google väljer att visa upp oftast inte är lika klickvänligt jämfört med en optimerad metabeskrivning där du ”säljer in” sidan och förklarar varför den som googlar ska besöka just din sida.
Rapporten visar att sidor som har en metabeskrivning har 5,8% högre klickfrekvens än sidor utan metabeskrivning.
Sammanfattning: Metabeskrivningar är inte en rankingfaktor men påverkar hur många besökare du får till din hemsida.
Detta innebär att även fast metabeskrivningar inte är en direkt rankingfaktor så är det fortfarande en indirekt rankingfaktor då Google bland annat mäter hur många som klickar på länken till just din hemsida. Om det är få som klickar på din länk är det en signal till Google att din hemsida inte är relevant för det sökordet/frasen och därmed riskerar du lägre ranking samt mindre besök till din hemsida.
Summering
Rapporten tar upp flera saker som påverkar din hemsidas möjlighet till att synas samt få besök. De sakerna rapporten tar upp är en del av SEO-arbetet på en hemsida när det gäller den organiska trafiken.
Givetvis finns det många fler aspekter gällande sökmotoroptimering av din hemsida och om du vill veta mer eller känner att du behöver hjälp med att sökmotoroptimera din hemsida är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.